Acne

L’acne és un problema cutani molt freqüent en les èpoques properes a l’adolescència, afectant sobretot a joves d’entre 12 i 20 anys. Els porus de la pell es taponen i s’acumula greix dins d’ells. Així, es formen els grans que apareixen fonamentalment a la cara i a la part superior del tòrax.

En termes generals podem classificar l’acne com:

  • Comedonia: quan predominen els barbs i punts negres.
  • Inflamatori: quan sobretot trobem grans vermells i/o amb pus.
  • Nòdul-quístic: quan les lesions són més profundes, dures i de vegades doloroses al tacte.

L’habitual és patir un acne mixt, és a dir, que combini diversos dels tipus anteriors.

Es pot tractar?

El tractament de l’acne serveix per reduir el nombre de grans nous que apareixen i també per curar-los abans, però es pot trigar fins a 4 setmanes a notar la milloria. La col·laboració del pacient és molt important, s’ha de tenir paciència i no abandonar el tractament que hagi recomanat el metge.

Hi ha molts tractaments disponibles. El dermatòleg decidirà si el més convenient és un tractament tòpic, oral, o una combinació de tots dos, i si cal associar algun tractament potenciador com peelings, o tractaments més nous com làser, llum polsada o teràpia biofotònica.

De totes maneres, a part del tractament, hi ha un seguit de recomanacions bàsiques que serveixen per a gairebé tots els acnes.

  • Realitzar diàriament una correcta higiene amb un netejador adequat, per eliminar bacteris que intervenen en l’aparició d’acne, i també per retirar l’excés de greix. Assecar-se amb suavitat sense fregar. Mantenir el cabell net i apartat de la cara, sobretot si és gras.
  • No s’han de manipular les lesions, ja que així s’afavoreix la sobreinfecció, la formació de crostes i, en alguns casos, podem empitjorar el procés natural de cicatrització.
  • Pot ser convenient exfoliar la pell per reduir l’aparició de barbs i facilitar la penetració dels productes de tractament tòpic. En casos de lesions molt pustuloses i exsudatives (grans supuratius) s’aconsella no exfoliar fins que baixi la fase d’inflamació.
  • Les restriccions dietètiques són controvertides. Els aliments grassos, com la xocolata, no produeixen acne i no cal evitar-los. De tota manera, si el pacient nota que empitjora quan pren determinats aliments grassos, pot restringir- los.
  • Per a les dones: és millor evitar els maquillatges i cosmètics grassos perquè taponen els porus. Actualment, però, la majoria dels cosmètics disponibles al mercat són lliures de greix (oil free) o no comedogènics (és a dir, no tenen tendència a produir acne), de manera que no cal prohibir de forma sistemàtica l’ús de maquillatge, ja que pot ser un adequat sistema de camuflatge fins que millori l’aspecte de la pell.
  • Per als homes: és probable que l’afaitat empitjori l’acne, per la qual cosa és millor evitar-lo. És recomanable esbrinar si va millor la màquina elèctrica o l’afaitat amb fulla.
  • L’estrès és un factor molt important en l’acne juvenil. Tenir un aspecte desagradable acomplexa a l’adolescent, i aquest malestar al seu torn pot empitjorar les lesions d’acne. Per això, de vegades és convenient analitzar no només el problema dermatològic, sinó també el seu estat emocional.
  • És normal que els medicaments que s’apliquen sobre la pell produeixin al principi irritació, enrogiment i cremor. S’han d’aplicar després de rentar-se i eixugar-se bé la cara. Es pot començar amb petites quantitats i fins i tot a dies alterns si irriten, i anar augmentant gradualment la quantitat.

 

 

Font: Guía práctica de la salud SemFyC; https://hospitaldenens.com/es/guia-de-salud-y-enfermedades/el-acne-juvenil/.